A tulipán körforgása
Előre szólok ez a blogbejegyzés hosszú lesz, de megosztom a részleteket a több éves saját tapasztalataimról.
X fő kérdés van a tulipánokkal kapcsolatban évről évre:
1. Mikor kell elültetni a tulipánhagymákat?
Októbertől-november végéig, egyetlen egyszerű ok miatt, ahhoz, hogy a tulipán virágot hozzon tavasszal min. 12-14 hét hideghatás szükséges a hagymáknak. Ennek ellenére én évek óta január/februárban ültettem ki őket. DE addig is hidegen, teljesen fűtetlen, jó szellőző helyen tartom őket. Készítek tulipán lassagnékat is, erről lentebb írok és még videó is van róla, ezt már decemberben elkészítettem.
2. Hogyan kell ülteti a tulipánhagymákat?
Ez függ a mennyiségtől is és attól is milyen hatást szeretnél elérni. Én azokat a tulipánokat, amelyeket csokrokban fogok használni, vagy virágkötőknek adok el szorosan egymás mellé helyezve ültettem ki, ugy 10-15 cm mélyen. Azután vannak olyan hagymák, amiket itt-ott “elszorok” a kertben, hogy meglepetést okozzon, amikor kihajt, de min. 5-7 tulipán mutat jól együtt, magában elég árva. Ha csontszáraz a talaj és remény sincs rá, hogy az elkövetkező napokban essen, akkor alaposan belocsolom a földet, de utána tavaszig már nem foglalkozom vele.
3. Mikor kell felszedni a tulipánokat?
Tudom sokan elmondják, hogy ők bizony nem szedik fel, mert felesleges plusz munka. A hagymák évek alatt elöregszenek, ha túl közel vannak, akkor pedig a kis fiók hagymáknak nincs helyük nőni. És lehet, hogy időnként útban is lesznek. Ennek az lesz az eredménye, hogy csak leveleket hoz majd a tulipán, virágot nem. Szóval, ha Te ezzel mégis szeretnél foglalkozni, akkor a megfelelő időpont a felszdésre a virág elnyílása után 6-8 héttel, ennek látható jele az amikor szépen visszaszárad a tulipán levele. Visszaszáll az ereje a hagymába, mint Jin a varázslámpába. Én óvatosan ásóval kiemelem és alaposan lemosom. Átnézem, hogy egészségesek-e, amivel baj van azt kidobom. Hagyom pár napot száradni és felcímkézett papirzacskókba teszem a következő szezonig.
Extra TIPP! Mindig vágd le a virágot, vagy törd le a virág fejét, ha elnyílt, ugyanis, ha ezt nem teszed meg, a tulipán magot kezd el növeszteni és csak is erre használja az energiáját, nem pedig arra, hogy a hagymában raktározza jövő évre.
4. Érdemes megtartani a hagymákat?
Jó kérdés… Ha az elöző pontokban helyesen jártál el, akkor a következő évben még meg lehet próbálni újraéleszteni a tulipán hagymákat. A 3. év már nem hozott nekem szép növényeket. Városi legenda kering arról, hogy csak is bizonyos fajták hoznak újra virágot. Jelentem, nekem a minden fajta tulipánom újra virágzott a következő évben legyen az simpla, papgáj, dupla, peonia … názd meg a képeket!
5. Hol érdemes tulipánhagymát venni?
Erről is csak azt tudom mondani, mint a dáliáknál leírtam (Olvastad már>>?). Érdemes webáruházakban keresgélni a nyár közepétől, mert már ekkor indul a rendelés. A minőséget össze sem lehet hasonlítani a nagyobb élelmlszer és barkácsáruház kinálatával, hidd el, én is próbáltam… 2023-tól mi is felveszük a kínálatunkba itt a webshopban, és július 31-ig tudsz rendelni. A kedvenc fajtáimból kínálunk most.
És még egy kis érdekesség… olvass tovább!
Mi az a tulipán lassagne?
Talán olyan virág, amit meg lehet enni?
Nem, nem a tulipánt nem szokták megenni, csak csodálni, hiszen számtalan variációja van színben, formában, magasságban, virágnagyságban. A tulipán lassagne elnevezés onnan ered, hogy a cserépbe, vagy dézsába, ültető edénybe rétegeként helyezik el a virághagymákat, így sok-sok hagyma fér el egymás mellett. Az isteni finom lassagnét is rétegekből állítják össze, ezért kapta ezt a fantázia nevet ez az összeültetés. A mellékelt videóban meg is tudod nézni pontosan hogyan készül.
Viráglassagnét többféle fajta virágból is készíthető, itt az a lényeg, hogy kb. egyidőben nyiljanak és kiemeljék egymás szépségét.
Mire figyelek a tulipán lassagne készítésénél?
- Különleges legyen, ezért olyan fajtákat választok, amelyeket nem kapsz meg bármelyik virágboltban, mert csokorba legkönnyebben az egyszerű, hagyományos tulipán használható jól. Egy cserépbe nagyobb biztonságban vannak a nagyfejű, duplaszirmú változatok.
- Színben harmónizáljon, mert csak így fogják egymás szépségét kiemelni, erősíteni. Színtanácsadóként pontosan tudom mekkora jelentősége van az árnyalatok helyes használatának.
- Egyszerre nyíljon. A tulipánok között vannak korai, közép és kései fajták attól fügően, hogy március végén, vagy akár májusban borulnak-e virágba. Pontos fajtaismeret szükséges ahhoz, hogy az egy cserépbe ültet virágok közel egy időpontban bontsanak szirmot, mert nem szép amikor egy korai tulipán már március végén tündöklik és a kései pedig éppen csak kidugta mellette a levelét. Valójában ez igazán akkor lesz kiábrándító, mikor az első nyílott már szárad el, míg a kései éppen a legszebb formájában van.
A tulipán lassagne előnyei a csokorral szemben
Most már csak választanod kell!
Nem csak az a jó benne, hogy bárhová teheted kint és bent is,
nem csak az a jó benne, hogy hetekig nyílik
nem csak az a jó benne, hogy számtalan variácója van,
nem csak az jó benne, hogy jövőre is nyílik majd a hagyma, hanem
az is jó benne, hogy AJÁNDÉKBA adhatod Húsvétra, Anyáknapjára, születésnapra, névnapra, évfordulóra, randira vagy csak úgy szeretetből.
Az összeültetések hideg és meleg árnyalatokban találhatóak meg.
Minden lassange min. 23-28 db. hagymát tartalmaz. Sokféle fajtavariációban kináljuk márciustól-április végéig, vagy amíg a készletünk tart.
A tulipán lassagnét nem tudjuk postázni, előre egyeztett időpontban Szegeden 2 helyen is át tudod venni, vagy mindig találsz nagyobb választékot a Bödön piacon a Szeged Plázában.
Hogyan ápold a tulipán lassagnét?
Szerencsére nem sok gond van vele, locsold rendszeresen. Minél melegebb van, annál sűrűben. A kései tulipánok még nyár elején is virágoznak, de ekkor már akár hőség is lehet hazánkban, így minden nap locsold meg, de arra figyelj, hogy csak a tövét, a lehető legkevesebb víz jusson a levelek közé, nehogy rothadás induljon meg.
MENTSD MEG A HAGYMÁKAT! Mivel ez nem csak egy csokor tulipán, amit kidobsz, ha elhervadt, ezért jövőre ismét felhasználhatod a hagymákat:
- várd meg amíg visszaszárad egy kicsit a levele, ez azt jelzi, hogy a hagyma visszagyűjtötte magába az energiát
- szedd ki a cserépből, tisztísd/mosd meg és hagyd, hogy egy kicsit megszáradjon, ez néhány nap
- ha megszáradt könnyen el tudod távolítani a szárat és a leveleket
- tedd egy papírzacskóba és helyezd el a leghűvősebb helyre a lakásodban/házadban
- vedd elő november végén (én hamarabb nem ültettem őket) és ültesd ki a kertedbe, vagy készíts magadnak tulipán lassagnét a videóm alapján >>
Hagyj üzenetet
You must be logged in to post a comment.